A A A
91.09.23 نشست تخصصی منهج شناسی فقهی از دیدگاه فقهای شیعه به همت مدرسه علمیه عالی نواب و با حضور حجت الاسلام والمسلمین مروی در مشهد برگزار شد.
نشست علمي منهج شناسي فقهي از ديدگاه فقهاي شيعه در مشهد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نشست منهج شناسی فقهی از دیدگاه فقهای شیعه، صبح امروز با حضور حجت الاسلام والمسلمین جواد مروی، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم و جمعی از طلاب و دانش پژوهان حوزه علمیه در مدرسه علمیه عالی نواب مشهد برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی در ابتدای این نشست گفت: بحث منهج شناسی فقهی به معنای شناخت و کشف مدل و روش فقهی بزرگان شیعه در استنباط احکام از صدر اسلام تا کنون است و برای پرداختن به آن ابتدا باید موضوع این مسأله مورد بررسی قرار گیرد، سپس با تحقیق و تدبر در تاریخچه و آثار بزرگان، روش و منهج آنها کشف شود.

وی در توضیح این مسأله گفت: منهج شناسی، در مقام نقد علمی بزرگان و فقیهان است و اگر در جایی مطلبی نقد شود به معنای جسارت به این بزرگان نیست و می توان به وسیله منهج شناسی، طریقه استنباط علما از احکام را در فقه بازسازی کرده و روش بزرگان را با توجه به منهج آنان مدل سازی کرد.

وی با بیان روش های فقهی مرحوم صاحب جواهر و شهید صدر عنوان کرد: با منهج شناسی بزرگان، می توان مدل ها و روش های فقهی آنها را کشف کرده و با افکار این بزرگان آشنا شد، شناخت این افکار باعث خواهد شد که از بن بست های بزرگ فقهی رهایی یابیم و اگر به جای پرداختن به جزئیات، به روش های فقهی بزرگان بپردازیم، بن بست های فقهی باز می شود و شناخت این مسأله در مسائل مستحدثه بسیار کاربرد خواهد داشت، همچنین با داشتن منهج علما می توان فهمید که هر عالم در هر مسأله چه حکمی صادر کرده است.

این استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در ادامه ضمن بیان منهج فقهی حضرت آیت الله بروجردی گفت : منهج فقهی حضرت آیت الله بروجردی بر 6 اصل مبتنی است و برای شناخت یک منهج می توان از تاریخ، اصول و کلام آن فرد استفاده کرد، اولین نکته که از منهج فقهی آیت الله بروجردی به حساب می آید، مبحث اصول متلقات است و دومین نکته که برخی آن را خوب درک نکرده اند، مسأله این قول آیت الله بروجردی است که فرمودند«فقه و حدیث ما حاشیه به فقه و حدیث عامه است.»

وی توضیح داد: این اصل به خوبی تبیین نشده است، زیرا در زمان ائمه مکتب خلفا شایع بوده و احکام به سبب این که شیعه و سنی در کنار هم بودند، برای شیعیان مشتبه می شده است، بنابراین شیعیان به ائمه اطهار(ع) مراجعه کرده و احکام را می پرسیدند و این به معنای این نیست که آنها متن هستند.

وی در پایان گفت: مقصود از بیان منهج فقها این است که باید با نهاد فکری آنها آشنا شد، مسائل را با آن بررسی کرد و روش های فقهی علما را دانست که این کار حدود 6 ماه طول می کشد؛ اما طلبه بسیار از سطح خود فراتر خواهد رفت و حدود هفت سال جلوتر حرکت خواهد کرد.

منبع: خبرگزاری رسا