A A A

به گزارش خبرگزاری «حوزه» در مشهد، آیت الله جواد مروی، عضو شورای عالی حوزه های علمیه کشور در نشست اخلاق عمومی حوزه علمیه خراسان (پنج‌شنبه، 30 آبان 1398) به تبیین الزامات و بایستگی های تکامل علمی اخلاقی طلاب پرداخت و گفت: رسالت طلاب، شناخت معارف دینی، تبلیغ و رساندن این معارف به جامعه تشنه و دفع شبهات مطرح شده پیرامون دین و مذهب است.

وی با بیان این که طلاب برای ایفای این رسالت بزرگ، ضروری است تا پایبند به بایسته ها و الزامات علمی و تربیتی و اخلاقی باشند تا بتوانند در مسیر رسالت قدم بزنند، تصریح کرد: امروز براساس آنچه در مجامع علمی دنیا دیده ام، اعتقاد راسخی دارم که بهترین مسیری که امروز یک جوان می تواند برای خود برگزیند، مسیر سربازی حضرت حجت(عج) است.

همت بلند و نظم در تحصیل؛ دو معیار موفقیت و پیشرفت طلاب

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که باید قدر بدانید در چه مسیر خطیری قرار گرفته اید و در این راه نیز به رسالت دقیق خود به درستی عمل کنید که در اینصورت آثار و برکات چشمگیری جاری می شود، خاطر نشان کرد: توفیق حضور در این مسیر بایستگی هایی دارد از جمله آنکه باید همت بلند و نظم در تحصیل در نفوس طلاب عزیز نهادینه شود.

آیت الله مروی با بیان این که اگر این نظم در نفوس طلاب نهادینه شد، در اینصورت به همه مقاصد خود دست پیدا می کنید، ابراز کرد: در مسیر طلبگی رمز موفقیت همت بلند و نظم در تحصیل در راستای دستیابی به درجات متعالی است.

وی با بیان این که یکی از اولین کسانی که تقریرات درس آیت الله العظمی خوئی(ره) را نوشته، آیت الله سیدعلی شاهرودی(ره) است، بیان کرد: آیت الله العظمی خوئی(ره) در تقریظ کتاب های فقهی آیت الله سید علی شاهرودی نوشته اند آنچه به من گفته اند بیش از ۲۰ سال ایشان در درس من می آمده و حتی یکروز غیبت نیز در حضور ایشان نبوده است.

عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان با بیان این که بسیاری از طلاب حوزه علمیه خراسان را می شناسم که حتی یکروز درس خود را جز در زمان جنگ تحمیلی تعطیل نکردند، گفت: حتی طلاب، شب ازدواج در درس حاضر می شدند و نظم در تحصیل را معیار می دانستند که اگر این اصل مهم در شما نهادینه شود به قله های تعالی خواهید رسید و پیشرفت می کنید.

دروس حوزه را کاربردی بخوانید

آیت الله مروی ضمن توصیه به طلاب، با بیان این که باید دروس را کاربردی بخوانید، تصریح کرد: هم طلبه و هم استاد هر دو باید ضرورت خواندن دروس را درک کنند تا با علاقه دوچندان به صورت کاربردی دروس را بخوانند.

ضرورت تقویت  ادبیات در حوزه های علمیه کشور

وی با بیان این که در هر زمینه ای که بناست طلاب حوزه های علمیه چه در فقه مطلق، چه علوم مضاف، چه نظریات اقتصادی، چه روانشناسی، چه اقتصاد و .....جزو مسائل بالینی شما ادبیات است، عنوان کرد: هرچه ادبیات طلاب قوی تر باشد، به تبع قدرت برداشت مفاهیم از کتاب و سنت نیز بهتر خواهد بود و بنابراین باید در حوزه های علمیه قوت ادبیات دیده شود.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه کشور با بیان این که شهید ثانی پس از تدوین کتاب مسالک الافهام فی شرح شرائع الاسلام به مصر می رود و در خاطرات می نویسد استاد متخصصی را در مصر پیدا کردم و  الفیه ابن مالک را از او فرا گرفتم، افزود: بنابراین اگر در ادبیات قوی باشید، آن دل هایی که قلوبشان مالامال از پیشرفت است را بهتر می توانید راهبری کنید.

آیت الله مروی ضمن تاکید مجدد بر تقویت پایه و بنیان ادبیات طلاب در حوزه های علمیه کشور خطاب به طلاب، بیان کرد: هرچه ادبیاتتان در طول تحصیل، تقویت شود و بنیان فکری علوم را نیز بر این اساس پایه بگذارید، نتائجش را نیز به تبع خواهید دید.

الزامات تربیتی در مسیر تکامل علمی اخلاقی طلاب

وی با اشاره به الزامات تربیتی در مسیر تکامل اخلاقی طلاب، گفت: اگر حتی علوم اولین و آخرین در ذهنتان متجلی باشد اما از نظر تربیتی از جوانی و نوجوانی  به خودتان نرسید، اندوخته هایتان ارزشی ندارد و هرچه به تعبیر امام راحل(ره) ملاتر شوید، به دنبال آن نیز آسیب ها بیش تر خواهد بود چراکه در صورت عدم خود تهذیبی، سقوط در کمین شماست.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه کشور خطاب به طلاب، با بیان این که باید طوری قدم بردارید تا طعم گناه همواره در کامتان تلخ باشد، بیان کرد: باید کاری کنید گناه زیرزبانتان مزه نکند و ابزار آن نیز فهم گناه توامان با درک آثار منفی و عواقبش می باشد.  

انس با قرآن، کلید فتح بسیاری از قله های معنوی و معرفتی است

آیت الله مروی با بیان این که باید طلاب را به انس با قرآن توصیه کنید چراکه کلید فتح بسیاری از قله های علمی معنوی و معرفتی انس با قرآن است، بیان کرد: اقبال لاهوری، شاعر اندیشمند در خودنوشته ای کتابت کرده که سال ها در آکسفورد استاد دانشگاه بودم و در همه این مدت به دنبال اقامه نماز صبح، هر روز یک جزء قرآن تلاوت می کردم.

وی ادامه داد: همچنین مرحوم آیت الله مجتهدی(ره) که از مدیران و اساتید موفق در طلبه داری بود، در گعده خصوصی در قم زمانی ابراز داشتند که آیت الله احمد خوانساری زخم معده گرفت و پزشکان تشخیص دادند باید او را عمل کنند؛ پزشک تشخیص داد عمل ضروری است و مرحوم آقای خوانساری فرمود اگر بیهوش بشوم اگر کسی در وکالت تصرف کند ممکن است من مسئول باشم و فرمود به همین خاطر بدون بیهوشی من را عمل کنید اما برای تحمل درد آن من قرآن می خوانم.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه کشور با بیان این که در طول عمل ایشان مشغول تلاوت قرآن بود و آیت الله مجتهدی(ره) در توصیف این وضعیت فرمودند که این آغازین قدم انس با قرآن است، تصریح کرد: نکته دیگر نیز تهجد و شب زنده داری است که بزرگان در توصیف اکسیر تعالی خود، همیشه تهجد و شب زنده داری را معرفی می کردند که باید امروز موردتوجه طلاب باشد.